Szatmárnémeti Természetjárók élménybeszámoló: Fokhagymás

Nagy Gy. Zoltán beszámolója a 2014. április 27.-i vasárnapi Fokhagymás völgye kirándulásról

A vasútállomásról trolibusszal utaztunk be az óvárosba, majd a Nagypiac melletti megállótól a Városliget irányába sétáltunk.

A régi központ gyönyörű parkja helyén ma egy betonlapokkal burkolt tér található szökőkúttal, járókövekkel kirakott műdombocskákkal, és hordókba ültetett dísznövényekkel.

A Városligeten keresztül a Jókai dombon folytattuk sétánkat. Ezt az útat választotta 1876-ban az a kisebb társaság is, amely Jókai Mórt kísérte, hogy megmutassa a várost és környékét. Az író sokáig gyönyörködött az eléje táruló látványban, majd megkérdezte „Mi a neve ennek a dombnak?“. Eddig nem volt neve, e perctől kezdve Jókai-domb. (idézet „Nagybánya és környéke“ c. kötetből, kiadta Teleki Társaság Nagybánya 2006).

Szatmárnémeti Természetjárók gyalogtúra a Fokhagymás patak partjánGyalogtúra a Fokhagymás patak partján

A Fokhagymás patakkal párhuzamosan egy kellemes erdei sétányon folytattuk utunkat. Balról egy hatalmas, szinte megmászhatatlan andezit oszlopcsoport tűnt fel, amit bizony nem hagyhattunk ki, meg kellett mászni. Ez a Szűzkő és kissé feljebb a Kőalja csúcs (479 m). Több legenda is fűződik a névhez ezek egyikét idézem: “… nevét onnan kapta, hogy a kopár sziklafalán a nép fantáziája a boldogságos szűz és a kis Jézus alakjának körvonalait véli fölfedezni“ („bányavidéki túrák“ 7-8 EMKE füzetek, A Misztótfalusi Kis Miklós Közművelődési Egyesület kiadása Nagybánya 1995).

Bokrokba és egymásba kapaszkodva sikerült feljussunk a csúcsra, amiről elénk tárult a város panorámája. Lefelé nadrágfékkel, ágak után kapkodva, a vastag avaron meg-megcsúszva araszoltunk, majd csatlakoztunk a sétányon várakozó társainkhoz.

Láttunk siklót, gyíkot, hallgattuk a madarak dalát, ittunk forrásvizet és a hűs patakban lemostuk az út porát. Nem maradt el a beígért szalonnasütés sem a Petőfi tanyán.

A 15 Szatmárról induló kirándulókhoz 5 személy csatlakozott Nagybányáról, ők vezették a túrát.

Beszámoló: Nagy Gy. Zoltán

Fotó: Szathmáry Alice, Nagy Gy. Zoltán

A következő túrákhoz további kedvcsináló képek a Szatmárnémeti Természetjárók facebook csoportjában találhatók, amelyhez bármely természetbarát túrázni vágyó érdeklődő csalatkozását szeretettel várjuk!

Vajon miért pont FLP network marketing üzletet építs és miért pont most?

Share

About Szeszterke

Nagy Eszter vagyok, az online világban Szeszterke, átlagos jövedelmű embereknek kínálok megoldást, anyagi befektetés nélküli átlagon felüli jövedelemkiegészítésre főként online, de offline is. A magánéletben… nő, anya, feleség, gyermek, alkalmazott, vállalkozó, álmodozó… A munkában... marketing manager, ügyfélszolgálatos, reklámajándék szakértő, közgazdász, pszichológus, román-magyar fordító, weboldalkészítő...
Kirándulás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük