AIP sztori, avagy miért eszek azt, amit eszek

Ízületi gyulladás, vagy mi?

Reumathoid poliarthritis reumás ízületi gyulladás RAAIP sztori, amilyen röviden csak lehet…

Úgy kezdődött, hogy fájtak az ujjaim, és ízületi gyulladás címen kerestem megoldásokat a problémámra.

Aztán a lábujjaim kezdtek el fájni, ami igencsak megnehezítette azt, hogy egyik kedvenc kedvtelésemnek a túrázásnak szenteljem a szabadidőmet, de még a bevásárlásban is gondot okozott a fájdalom.

Nem adtam fel. Mentem, jártam, ha lassan is, de ott voltam mindenhol.

Orvos és alternatív gyógyászat

Kb. 1 év fájdalom után 2018.06.07.-én elmentem egy reumatológushoz. Véranalízis, vizelet analízis és röntgen elemzések segítségével a reumathoid poliarthtritis diagnózist állapított meg, és minden lehetséges ijesztő dolgot felsorolt, amivel arra akart rávenni, hogy injekciós kezeléssel éljek életem végéig. Azóta már tudom, hogy ez a tünetegyüttes sokízületi gyulladás és RA (reumathoid arthritis vagy reumathoid poliathritis) néven is közismert autoimmun betegség sok más autoimmun betegség között, és rengeteg embert érint. Azelőtt az egyetlen autoimmun betegség, amiről hallottam az AIDS volt, ma már rögtön tudnám hol keressem meg azt a több százat, amelyeket ebbe a kategóriába sorolnak.

Ezzel egyidőben meglátogattam a helyi füves embert, a füves Robit, aki amolyan ránézéses ember, a fájdalmaim felsorolása után megállapította, hogy ízületi gyulladásom van és önbizalomhiányom. Nem vitatom, dolgozom ezen is…

Egész nyáron ittam a gyógytea keveréket, majd ezt követően kipróbáltam minden olcsó, majd minden drága kenőcsöt és táplálékkiegészítőt, amire az volt írva, hogy ízületi gyulladásra jók: lóbalzsam, sósborszesz, CBD olaj, MSM, glükózamin, kondroitin tartalmú étrendkiegészítők és kenőcsök a patikából, az FLP-től, stb.

Kértem és kaptam segítséget saját tapasztalaton átesett emberektől különböző facebook csoportokban, agykontroll csoportban, amit ezúton is köszönök szépen. Egy barátnőm javaslatára pszichológus segítségét is igénybe vettem.

Az volt az elvem, hogy egyszerre csak egyféle gyógymóddal próbálkozom, hogy amennyiben használt, tudjam, hogy mi az, ami használ, és mi az, ami nem.

Ínhüvely gyulladás vagy reumathoid arthritis

Ma már tudom, mert egy Facebook csoportban segítőkész társam elmagyarázta, hogy az ínhüvelygyulladás és az arthritis egészen különböző problémák:

 • Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka) az inakat magába foglaló alagútszerű képződmények. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű anyag révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék. Ezek gyulladása az ínhüvelygyulladás.
 • Arthritis: az ízületet a csontok végein található porcok, az ízületi tok, valamint az ezt kitöltő ízületi folyadék alkotja. Gyulladás esetén a tokot belülről határoló ízületi hártya gyulladásos folyamata zajlik, emiatt az ízületi folyadék felszaporodik, ez okozza a duzzanatot, valamint a feszülés miatt érzünk fájdalmat.

Amúgy én ízületi problémák névre kereszteltem ezeket a gondjaimat.

Amikor először jelentkeztek a fájdalmaim, akkor ezt még nem tudtam, így esélyem nem volt rá, hogy ebben az irányban fejlesszem az egészségügyi tudásomat.

AIP (autoimmun protokoll) és orvosság

Talán 2018 decemberében fordult elő velem először, hogy olyan intenzitású fájdalmaim voltak, hogy elküldtem a páromat a patikába, hogy kérjen valamit a fájdalmamra és gondolkodás nélkül beszedtem az ajánlott készítményt, ami egy Diclofenac tartalmú tabletta volt, és amivel azután hónapokon keresztül enyhítettem a fájdalmam.

2019 januárban jutottam el oda, hogy autoimmun kereséseim során találkoztam Kokavecz Katalin VÁLTS programjával, amelynek szerves része az autoimmun protokoll, rövidítve, ismertebb nevén AIP étrend, és komolyan elgondolkoztam a lehetőségről, hogy étkezéssel javítsak az állapotomon.

Nincs olyan dolog, amiben feltétel nélkül hiszek, így ez sem volt az, de az étrendváltoztatás mellett szólt az is, hogy apám és egy kirándulótársam is sikeresen „kiették magukat” a cukorbetegségből, apám olyan szinten, hogy le is vették a cukorbeteg nyilvántartó listáról, és azóta is boldogan, gyógyszermentesen él.

Tehát megvolt a személyes példa és a saját gyógyszerellenességem, tehát belevágtam.

Az autoimmun protokoll (AIP) étrend jótékony hatásai

Ennek eredménye ez a néhány recept és aip leírás, hiszen ma is igyekszem követni az étrendi előírásokat, legalábbis a tiltásokat, és folyamatosan tökéletesítem a hozzáállásomat ezzel kapcsolatban.

Saját tapasztalataim, amit az AIP étrendnek tulajdonítok:

 • az olaj lecserélése zsírra, kókuszzsírra, olívaolajra azt eredményezte nálam, hogy nincs herpeszem, ami azelőtt gyakran megkeserítette az életemet
 • nincsenek korábban rendszeresen előforduló epekríziseim, amit egy-két napos hányással és fetrengéssel jártak
 • kezdem érezni, hogy egy-egy táplálék milyen hatással van a szervezetemre, és ez bizony nagyon sok időbe telik, még most sem érzek mindent, több, mint egy év után – (három év után sem)
 • a kezdetektől fogva testsúlycsökkenést értem el, összességében kb. 17 kilót fogytam mostanáig, ez köszönöm szépen már elég volt (2019 januártól 2020 márciusig) – a fokozatos visszavezetéssel visszaszedtem néhány kilót, de három év után még mindig elégedett vagyok a súlyommal
 • bár izomfejlesztő sportra most sem vagyok képes, úgy érzem sokat javult az állóképességem, a fizikai erőnlétem – ez nem feltétlenül az étrend hatása, hiszen ha az orvosságok nem tompították volna a fájdalmamat, most sem lennék képes ellátni magam – újabban a tánc mellett BodyArt-al is próbálkozom
 • kaptam egy hitet, vagy inkább megerősödtem abban a hitemben, ami azelőtt is sejtésem volt, hogy ez az étrend, vagy valami ehhez hasonló segíti a testem regenerálódási folyamatait, mindenképpen csak jót tesz, vagy legalábbis nem árt, hanem használ valamit az étkezésem minőségének javításában, a sejtjeim táplálásában, a testem jelzéseinek felismerésében, és ez esetben nem gondolom azt, hogy pont a AIP megszorítások ezek, de más egészséges életmód programok is hasonló elveken zajlanak
 • eleinte, amikor a program reklámját olvastam, hittem benne, hogy maga a táplálkozás képes lesz megreformálni az állapotomat, mert ilyen jellegű ígéretet véltem benne felfedezni, és abban a tekintetben csalódtam, hogy ez nem következett be, sőt semmilyen erre utaló jelet nem tapasztaltam az életmódváltás eredményeképpen – bár így gyógyszerrel kiegészítve egész jó javulást tudtam elérni
 • a glutén elhagyásával járó előnyöket nem tapasztaltam a saját bőrömön, ennek ellenére, mivel nem hiányzik, ezután sem tervezek gluténtartamú kajákat enni
 • a kávé elhagyásának előnyeit tapasztalom, de ugyanakkor annak is tapasztalom az előnyeit, amikor mégis iszok kávét
 • a tejről még nem nyilatkozom, figyelem magam ezzel kapcsolatban
 • a különböző tiltott fűszerek elhagyásának nem tapasztalom az előnyeit, nem is igazán értem, hogy miért kellett azokat elhagyni
 • a zöldségevés hátránya, hogy a korábban normálisnak tűnő emésztésem elégtelenné vált, és még most sem jött helyre a 4T bélrendszeri regeneráció hatására sem – egyszerűen látom a székletemben az ételmaradékokat, szinte mindent – ebből arra következtetek, hogy nem elég jó a tápanyagok felszívódása, vagyis a fizikai erőnlétem többek között azért nem elég jó, mert bármennyit is eszek nem hasznosul rendesen – tehát ezen még dolgozni kell. 🙂

Az AIP étrend nem szabadított meg az orvostól és a gyógyszerektől

2019 áprilisban mentem el újra orvoshoz, azóta különféle kezelések alatt állok, ami ellen zsigerileg tiltakozom, de az elfogadható életminőség miatt mégis alávetem magam, és bízom benne, hogy egyszer majd inaktív tünetmentes leszek, amit életem hátralévő részében ki fog tartani. Ismerek már olyan embereket, akiknek sikerült tünetmentessé enni magukat, tehát nekem is sikerülhet.

Sokan, sok helyen leírták már, hogy mit jelent az autoimmun protokoll, így én ezt már nem teszem meg, az alábbi linkeken elolvashatod, szerintem ezek a leginkább érthetőek azok közül, amit találni lehet az interneten:

http://taplaldasarkanyt.blogspot.com/2017/04/mit-jelent-az-autoimmun-protokoll.html

https://medkozpont.hu/autoimmun-betegsegek-es-az-autoimmun-protokoll-aip-etrend/

Mi az AIP recept?

Az AIP receptek olyan ételreceptek, amelyek az említett autoimmun protokoll étrend alapanyagait felhasználva készülnek. Azért írtam meg itt a blogban, hogy kéznél legyenek, amikor főzni akarok, és előfordulhat, hogy mások számára is hasznos lehet.

Vajon miért pont FLP network marketing üzletet építs és miért pont most?

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Automatizálás FeedBurner

Bár ma már nem lehet az automata email blogértesítőként beszélni róla, sorozatom tizenkilencedik elmeként megemlítem a FeedBurner szolgáltatást, mert számomra...

Close