Olvasmánynapló: Nyersből finomat

 Nyersből finomat - Amit a nyers étrend és életmód otthoni bevezetéséhez tudni kell Judita WignallJudita Wignall: Nyersből fnomat

Azért érdeklődtem a raw vegán étrend iránt, mert évekkel ezelőtt egy bemutatón nagyon finom édességekkel kínáltak meg, és azóta is keresek ilyen jellegű recepteket.

Mint mindig, itt is az egyszerűségre törekedtem volna, így az interneten fellelhető bonyolult receptek nem nyerték el a tetszésemet, és emiatt egyszerűen elfelejtődött a dolog.

Kedves ismerőseimnek meséltem erről a minap, és rögtön felajánlották, hogy kölcsön adnak egy szakácskönyvet, mivel a lányuk egy ideig valamikor nyers étrenden élt, és ebből a könyvből is tanult. Köszönöm.

Raw vegán avagy nyers étrend – olvasmánynapló

A könyv maga meglepetés volt, mivel csak egy részét teszik ki a receptek, melyeken kívül sok más információt olvashatunk benne a nyers étrendre való áttérés pszichológiájáról, előkészületekről, eszközökről, alapanyagokról.

Nem biztos, hogy ezek a receptek lesznek a kedvenceim, de most már van egy átfogó képem a raw vegán étrendről, és tudom, hogy ötletekért hova nyúljak, illetve egy bonyolult ételt hogyan lehet az otthon található összetevőkből elkészíteni.

Miről is szól a Judita Wignall: Nyersből finomat könyv?

Tisztázza a problémát, hogy nem kell nyersevőknek lennünk ahhoz, hogy nyers ételeket is együnk, vagyis egy-egy nyers étel bővíti az étkezési palettánkat akkor is, ha máskülönben nem tekintjük magunkat nyersevőnek, és szívesen eszünk húst és főtt ételeket. Ez nem egy vagy-vagy probléma, hanem egy plusz lehetőség, amit érdemes kihasználni.

Leírja, amit amúgy is tudunk, vagy legalábbis sejtünk, mert mondták már, hogy a gyümölcsökben és a zöldségekben található vitaminok és ásványi anyagok a hőkezeléssel – sütéssel és főzéssel veszítenek a mennyiségükből és a minőségükből, ezért javasolt egyes dolgokat legalább néha nyersen fogyasztani. A könyv szerint a 45 Celsius fokot meghaladó hőmérsékleten kezelés tekinthető károsnak ebben az értelemben.

Az aszalt és fagyasztott zöldségek és gyümölcsök nyersnek tekinthetők.

A nyers élelmiszerek csoportjai: gyümölcsök, zöldségek, levélzöldségek, magvak, diófélék, csírák, ceriáliák, erjesztett élőflórás táplálékok, hidegen sajtolt növényi zsiradékok, tengerifüvek, szuperételek és egyes édesítők. Mindez a teljesség igénye nélkül, és megemlíteném, hogy ezek számomra olyan kibővített kategóriáknak tűntek, melyeket korábban nem is tekintettem különbözőnek. Nem gond, elfogadom, hogy a szerző így osztja fel a táplálékokat, ötletes és segít a bevásárlásban.

Azt is tudtuk már korábban, főleg miután több éves tapasztalattal rendelkezem az AIP étrendben, hogy a nyers, kezeletlen, ízesítetlen zöldségeknek érezhető a valódi ízük, így változatosabbá tehető a táplálkozás ízvilága, mint azzal, ha mindent a gyerekkorunkban megtanult magyar konyhás szokások alapján só-bors-paprikával fűszereznénk, ami által mindennek egyforma íze van.

Az alábbiakat sorolja fel a szerző, mint a nyersevés előnyeit: hatékonyabb emésztés, jobb vitalitás, folyadékpótlás, immunerősítés, rostbőség, fitotápanyagok, klorofilltartalom. Saját tapasztalataim szerint a hatékonyabb emésztés és a klorofill nem biztos, hogy megállja a helyét, legalábbis az én esetemben nem, de talán érdemes tovább kutakodni a témában.

Külön ír a fehérjékről, kálciumról, vasról és B12 vitaminról, melyek a vegyes étrend támogatói szerint csak állati eredetű élelmiszerekből tudunk hasznosítani az emberi szervezetben, ős rögtön meg is cáfolja ezt a kijelentést.

Raw vegán éléskamra

A következő fejezet egy hosszú felsorolás, melyben mindenféle finomságok találhatók, melyeket többnyire amúgy is nyersen fogyasztunk. Arról ír, hogy mit mennyi ideig lehet és érdemes tárolni mielőtt elfonnyad, megrothad, megavasodik: gyümölcsök, zöldségek, zöldfűszerek, nyers diófélék, magvak, gabonafélék, diófélékból és magvakból készült vajak és paszták, hidegen préselt olajak, sók, édesítő folyadékok és paszták, egyéb fűszerek.

Számomra elgondolkodtató, hogy mire kell annyi édesítőszer, autoimmun protokollosként régóta nem, vagy alig eszek édességet a gyümölcsökön kívül. De ugye ez más, biztosan sokan igénylik az édes ízt az ételekben.

A nyers ételek feldolgozásához szükséges eszközök

Egy nagyon jó minőségű konyhakés a szeleteléshez megkönnyíti az életünket, érdemes befektetni.

A mixer, robotgép eddig is a kedvenc konyhai eszközöm volt, köszönöm a megerősítést, hogy mások szerint is kiváló segítség a konyhában. Az én robotomnak része a lényerőgép, amit ugyan nem szoktam használni, de megjött a kedvem, hogy kipróbáljam.

Eddig nem volt és talán soha nem is lesz aszalógépem, elfogadom azt, hogy szabadon szárítok gyümölcsöket vagy eleve aszalt gyümölcsöt vásárolok, ha ilyesmit akarok enni.

Azt már nem írom le, hogy mindezeket hogy kell használni, de a könyvben ötletes, képekkel illusztrált használati útmutatók is vannak.

Miket csinálunk a nyers zöldségekkel és gyümölcsökkel?

A kókuszt feltörjük és kiisszuk a levét, majd ledaráljuk és készíthetünk belőle kókusztejet, a zöldséget daraboljuk, gyaluljuk vagy esztergáljuk, ha nem másért, akkor azért, hogy másképp nézzen ki a tányérban, étvágygerjesztőbb és változatosabb legyen az étel.

Magokat csíráztatunk, ami által magas tápértékű ételekhez jutunk.

A fűszernövények igazi csodák a konyhában, remek ízük mellett mindegyiknek van valamilyen gyógyhatása is.

A diókat és magvakat különböző ideig áztatjuk, hogy krémes állagú termékeket tudjunk belőle készíteni – ezekből lesznek az általam hőn áhított raw vegan sütik. Alig várom, hogy kipróbáljam.

Külön eljárás a fermentálás, melyről korábban is hallottam már, itt van néhány recept is, hogy mit hogyan kell fermentálni.

Raw vegán receptek

Nagyon sok recept van a könyvben, két kedvencem a nyerscsokialap és a fehérjealap, amit sok másik recepthez is fel lehet majd használni.

Jó ötletnek tűnik kiváltani a reggeli kávét egy gyümölcsturmixxal, egy zöldségturmixxal vagy egy dzsúzzal, amiket különben is nagyon szeretek, de valamiért mostanáig nem lettek részei a napi rutinomnak.

Nyers főételeket eddig is ettem, bár az AIP étrenden a zöldségek mellé kell egy adag hús is, ez ebben az étrendben kimarad, mással kell helyettesíteni.

A leveseket, csíráztatott zöldségeket fermentált ételeket pedig valószínűleg ezután fogom kipróbálni.

Te is kedvet kaptál? Írd meg hozzászólásban.

Vajon miért pont FLP network marketing üzletet építs és miért pont most?

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Sajttorta recept

Illúzió lenne azt hinni, hogy egy sajttorta diétás, vagy bármilyen egészséges étrendnek a része, de azért vannak lehetőségek, amivel csökkenteni...

Close