Szükséges túrafelszerelés a Kakastaréj kiránduláshoz (és nem csak)

Tudnivalók a Kakastaréjról

Kakastaréj a Szatmárnémeti Természerjárókkal 2013 szeptember 15.-énA Kakastaréj Máramaros megye, sőt bátran állítom, hogy egész Erdély, egyik legszebb látványossága. Ez egy sziklavonulat, ami egy régi vulkáni kráter maradványa. A szikla gyönyörű, fentről pedig teljes kilátás nyílik a környező hegyvonulatokra. Szép időben egyszerűen mesés minden! Mivel természetvédelmi terület, csakis gyalogosan közelíthető meg, nincs rá lehetőség, hogy járművel érkezzen oda az ember.

Szatmárnémetiből indulva, Nagybányán és Felsőbányán keresztülhaladva, a Gutintetőről közelíthető meg. A Gutin hegységen átvezető országút legmagasabb pontja a Pintea fogadó, ahol ott kell hagyni autót, autóbuszt, és gyalogosan kell tovább indulni.

tőzegláp a Kakastaréj mellettMaga a túra nem nehéz, az utolsó szakasz kivételével szinte egyenesen kell végigmenni a dombokon-völgyeken, semmilyen korosztály számára nem jelent kihívást az út.

Viszont, mivel a kiindulóponttól kezdve gyalog kell nekimenni a hegynek, és az út (a bámészkodás mennyisége függvényében) 2-4 óra gyaloglást jelent nyílt terepen, ahol nincs semmilyen ember alkotta menedék, a természet és az időjárás viszontagságaira maximálisan fel kell készülni.

Tudnivalók a túráról

Minden, amit felviszel, le is kell hozzad! Odafent nincs szemeteskuka, és nincsenek fizetett szeméthordók, akik kitakarítják utánad a természetet . Az üres üvegeket, flakonokat, konzervdobozokat, zacsikat, amiket felvittél, szépen vissza kell tenni a hátizsákba, és majd itthon kell a kukába dobni. Szóval visszafelé sem lesz könnyebb a hátizsákod, mint felfele menet. Csak annyit cipelj, amennyit elbírsz!

A terep, amire számítani kell: erdei út, erdei ösvény, mezei ösvény, és sziklás terület. Ennek megfelelően kell kiválasztanod a lábbelidet, ami fontos, hogy nagyon kényelmes legyen: túrabakancs vagy túracipő, legrosszabb esetben recés talpú sportcipő. Ha lehet, a cipő ne legyen új, amit most veszel fel először, mivel ha feltör, akkor a te lábad fog fájni benne utána órákon keresztül. A megszokott utcai cipők csúsznak az ösvényen/fűben/sziklán, úgyhogy amennyire lehetséges kerüld őket. Magassarkúról ne is álmodj! Ez nem divatbemutató, hanem hegymászás. Ha nincs rendes cipőd, otthagyunk a Pintea fogadónál, és nem jöhetsz fel a hegyre. Ugye ezt te se akarod?

Ne a legszebb ruhádat vedd fel, hiszen az erdőben és a sziklán megrongálódhat: a lényeg, hogy kényelmes legyen, és rétegesen öltözz fel.

Ha félsz a bogaraktól vagy a kullancsveszélytől, hozz magaddal ellenszert.

Ha tudod magadról, hogy leégsz a napon, hozz magaddal napvédő krémet.

Szóval mit hozz magaddal az egy napos Kakastaréj gyalogtúrára?

– kicsi (mondom KICSI!!!) hátizsák, amit elbírsz – senki nem fogja cipelni helyetted az óriás plüssmacidat és a tabletedet, de még a láda sörödet sem.

kicsi túrázó hátizsák

kaja: szendvics, vagy bármilyen más azonnal fogyasztható ennivaló, ami belefér a hátizsákba és nem túlságosan romlandó: legyen elég, de ne legyen túl sok, lásd fentebb, hogy miért. Azt fogod enni, amit elhozol magadnak (semmi mást), úgyhogy ha éhes vagy, akkor pakolj és cipelj. Ha kevesebbel is beéred, akkor kevesebbet hozz, hogy kevesebb cipelni valód legyen. Na jó… hozhatsz egy csokit is! 🙂

kaja és víz egy napos kiránduláshoz

innivaló: kicsi flakon víz, 0,5-1 liter. A Kakastaréj lábánál van egy kis forrás, ahol kristálytiszta vizet lehet szedni a flakonokba, de a Pintea fogadótól odáig nincs lehetőség sem forrásvizet szerezni, és kereskedelmi egységek sincsenek, ahol vásárolni lehetne.

Öltözködés: az időjárást nem befolyásolhatjuk, de a legjobb tudásunk szerint tudunk hozzá alkalmazkodni. Öltözködj rétegesen!

– majó

majó kirándulásra

– rövid ujjú póló

rövid ujjú póló kirándulásra

– hosszú ujjú póló (az enyém kapucnis) – meleg hosszú ujjú póló, akkor is kell, ha a városban meleg van, mivel fent a hegyekben akár 10-15 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is lehetséges

hosszú ujjú póló kirándulásra

– esőkabát / esőálló dzseki

esőálló kirándulásra

– napszemüveg

– kalap vagy sapka – napszúrás ellen

– fürdőruha – bár fürdési lehetőség nincs, ha szeretnéd süttetni magad a nappal vedd magadra a fürdőruhádat is.

– hosszúnadrág – kopott, használt kényelmes

hosszúnadrág kirándulásra

Mindenképpen hosszú nadrágban indulj el, és ha fontosnak tartod, tegyél be egy olyan rövidnadrágot is, ami nem foglal sok helyet.

– rövidnardág

rövidnadrág kirándulásra

Egyszerűen és nagyszerűen így néz ki egy kiránduló csomag: ne legyen se több, se kevesebb!

túracucc egy napos kirándulásra

– cipő: túrabakancs vagy túracipő, legrosszabb esetben recés talpú sportcipő. Legyen nagyon kényelmes!

túracipő a hegyekbe

Hogyan öltözz fel – hogyan vágj neki a kirándulásnak?

Reggel még hűvös van, úgyhogy legyen rajtad minden (majó, rövid ujjú póló, hosszú ujjú póló, hosszúnadrág), hogy ne fázz. Legyen minden vékony és könnyű, hogy később, amikor felmelegedik az idő, apránként le tudd venni, és betenni a hátizsákodba – férjen be, és legyen könnyű, hiszen tudod… te cipeled! 🙂

A hátizsákodban reggel legyen benne a kaja, az esőkabát, a víz, és a fényképezőgép, később majd belekerülnek a sorra levetett ruhák is, ha elég meleg lesz.

Sziklamászás nincs! Ahhoz teljesen más felszerelés és felkészültség kell, a mi csapatunk ebben nem szakértő, így nem tudjuk vállalni a felelősséget mások felelőtlenségéért!

Vajon miért pont FLP network marketing üzletet építs és miért pont most?

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
A Szatmárnémeti Természetjárók majálisa: biciklitúra a Túr partján

Kerékpáros kirándulása a Szatmárnémeti Természetjárók szervezésében A Szatmárnémeti Természetjárók 2014. május 1.-én, csütörtökön, Szathmáry Alice szervezésében kerékpáros kiránduláson vettek részt,...

Close