Szatmárnémeti Természetjárók élménybeszámoló: Fokhagymás

Nagy Gy. Zoltán beszámolója a 2014. április 27.-i vasárnapi Fokhagymás völgye kirándulásról

A vasútállomásról trolibusszal utaztunk be az óvárosba, majd a Nagypiac melletti megállótól a Városliget irányába sétáltunk.

A régi központ gyönyörű parkja helyén ma egy betonlapokkal burkolt tér található szökőkúttal, járókövekkel kirakott műdombocskákkal, és hordókba ültetett dísznövényekkel.

A Városligeten keresztül a Jókai dombon folytattuk sétánkat. Ezt az útat választotta 1876-ban az a kisebb társaság is, amely Jókai Mórt kísérte, hogy megmutassa a várost és környékét. Az író sokáig gyönyörködött az eléje táruló látványban, majd megkérdezte „Mi a neve ennek a dombnak?“. Eddig nem volt neve, e perctől kezdve Jókai-domb. (idézet „Nagybánya és környéke“ c. kötetből, kiadta Teleki Társaság Nagybánya 2006).

Szatmárnémeti Természetjárók gyalogtúra a Fokhagymás patak partjánGyalogtúra a Fokhagymás patak partján

A Fokhagymás patakkal párhuzamosan egy kellemes erdei sétányon folytattuk utunkat. Balról egy hatalmas, szinte megmászhatatlan andezit oszlopcsoport tűnt fel, amit bizony nem hagyhattunk ki, meg kellett mászni. Ez a Szűzkő és kissé feljebb a Kőalja csúcs (479 m). Több legenda is fűződik a névhez ezek egyikét idézem: “… nevét onnan kapta, hogy a kopár sziklafalán a nép fantáziája a boldogságos szűz és a kis Jézus alakjának körvonalait véli fölfedezni“ („bányavidéki túrák“ 7-8 EMKE füzetek, A Misztótfalusi Kis Miklós Közművelődési Egyesület kiadása Nagybánya 1995).

Bokrokba és egymásba kapaszkodva sikerült feljussunk a csúcsra, amiről elénk tárult a város panorámája. Lefelé nadrágfékkel, ágak után kapkodva, a vastag avaron meg-megcsúszva araszoltunk, majd csatlakoztunk a sétányon várakozó társainkhoz.

Láttunk siklót, gyíkot, hallgattuk a madarak dalát, ittunk forrásvizet és a hűs patakban lemostuk az út porát. Nem maradt el a beígért szalonnasütés sem a Petőfi tanyán.

A 15 Szatmárról induló kirándulókhoz 5 személy csatlakozott Nagybányáról, ők vezették a túrát.

Beszámoló: Nagy Gy. Zoltán

Fotó: Szathmáry Alice, Nagy Gy. Zoltán

A következő túrákhoz további kedvcsináló képek a Szatmárnémeti Természetjárók facebook csoportjában találhatók, amelyhez bármely természetbarát túrázni vágyó érdeklődő csalatkozását szeretettel várjuk!

Vajon miért pont FLP network marketing üzletet építs és miért pont most?

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
Szatmárnémeti Természetjárók Túrmenti biciklitúra 2014. május 1. csütörtök

A Szatmárnémeti Természetjárók biciklitúrát szerveznek a Túr környékére 2014. május 1.-én, csütörtökön, a Szatmárnémeti Természetjárók, Szathmáry Alice szervezésében, Túr-menti biciklitúrát...

Close